Online boekhouden; waar moet je op letten?

Online boekhouden is voor ondernemers die hun administratie graag op orde willen hebben. Door 24/7 inzicht in de financiën te hebben, weet je hoe je er in het hier en nu voorstaat en waar er eventueel bijgestuurd moet worden. Dit bevordert uiteraard de groei en het succes van het bedrijf. Echter wordt online boekhouding vaak uitgesteld en niet iedereen heeft hier tijd voor.

Online boekhouden is het online verwerken van alle administratie van je bedrijf. Ouderwetse bonnetjes en al het papierwerk zijn verleden tijd; tegenwoordig gebeurt alles digitaal. Online boekhouden is immers sneller, overzichtelijker en beter voor het milieu. Daarnaast communiceer je veel eenvoudiger met de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Met een online boekhouding kan de boekhouder altijd meekijken in je administratie en alle gegevens worden altijd veilig opgeslagen.

Er zijn talloze online boekhoudprogramma’s waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om bepaalde zaken van tevoren te weten, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken. In dit blog zul je leren waar je op moet letten bij de keuze van een online boekhoudprogramma.

Automatisering

Met automatisering wordt bedoeld dat het systeem heel veel zaken regelt, waardoor jij het niet zelf hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan het inladen, herkennen en verwerken van facturen en het koppelen en verwerken van banktransacties. Het zijn allemaal kleine dingen die wel moeten gebeuren. Door automatisering besteed je veel minder tijd aan al deze zaken. Hierbij is het natuurlijk wel van belang welk boekhoudprogramma je gebruikt.

Bij goede online boekhoudprogramma’s is het mogelijk om tientallen koppelingen te maken. Je koppelt bijvoorbeeld je zakelijke rekening aan je boekhouding, waardoor al je betalingen automatisch in je boekhouding worden gezet. Alle bonnetjes en facturen die je hebt ingevoerd, worden in je boekhouding automatisch aangepast. Daarnaast kun je het boekhoudprogramma koppelen aan je webshop en hoef je de btw-aangifte niet meer zelf bij te houden.

Facturering

Factureren is ook een belangrijk aspect bij online boekhouding. Als ondernemer verstuur je facturen die worden betaald en ontvang je facturen die je zelf betaalt. Met het versturen van een factuur bevestig je bijvoorbeeld dat je een opdracht goed hebt afgerond en kun je je geld opvragen. Zoals eerder vermeld, kun je je zakelijke rekening koppelen aan een online boekhoudprogramma, waardoor alles altijd up-to-date is.

Facturering kan op verschillende manieren gebeuren. De meeste bedrijven kiezen voor UBL (Universal Business Language) facturen; een internationaal standaard voor het elektronisch uitwisselen van documenten. Met een UBL factuur kan informatie uitgewisseld worden door verschillende boekhoudsystemen zonder dat er iemand tussenkomt. Het is verstandig om hier op te letten bij de keuze van een online boekhoudprogramma.

Gebruiksvriendelijkheid

Een boekhouding bevat veel informatie; je wilt een goede inzicht hebben en alles in één oogopslag kunnen zien. Het is belangrijk dat een boekhoudprogramma duidelijke overzichten heeft en altijd up-to-date is.

Het is fijn als je in een boekhouding heel veel functionaliteiten hebt, maar als je niet weet hoe het werkt heb je er niet veel aan. Het doel van een online boekhoudprogramma is om overzichtelijk en tijdbesparend te zijn. Hoe gebruiksvriendelijker een boekhoudprogramma is, hoe beter.

Prijs

De prijs speelt natuurlijk ook een rol bij de keuze van een online boekhoudprogramma. Er zijn talloze programma’s en de prijzen verschillen onderling. Je moet zelf afwegen wat voor jou belangrijk is. Je kunt ook kiezen voor een pakket. Als je veel verkoopt is het verstandig om een groter pakket te nemen.

In een online boekhoudprogramma werk je in de Cloud, waardoor je je gegevens altijd en overal kunt checken. Via een abonnement betaal je voor toegang en gebruik van het programma en is de software altijd up-to-date. Online boekhoudprogramma’s zijn niet duur; de prijs verschilt van 10 tot 40 euro per maand. Zo is een basis boekhoudprogramma goedkoper, terwijl een uitgebreider versie wat duurder uitkomt.

Verder is het verstandig om bij het kopen van een online boekhoudprogramma na te gaan of je vastzit aan een jaarcontract of dat je maandelijks kunt opzeggen.

Online boekhouden met Van Tricht MKB

Met een goede online boekhoudprogramma bespaar je veel tijd en heb je alle administratie op één plek. Alles gebeurt online; je werkt in de Cloud, de software is altijd up-to-date en je gegevens worden veilig opgeslagen. Voor maar een paar tientjes per maand laat je al je administratie over aan professionals en maak jij je er geen zorgen meer om.

Van Tricht MKB is een ervaren advies- en administratiekantoor en levert diensten op alle gebieden van de financiële dienstverlening. Onze professionals beschikken over voldoende kennis en ervaring en weten precies waar ze allemaal op moeten letten op het gebied van online boekhouding. Wij verwerken jouw dagelijkse bank-, kas-, debiteuren- en crediteurenadministratie en verzorgen de omzetbelasting aangiftes per kwartaal. En nog veel meer!

Voor vragen, suggesties of opmerkingen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen je graag en voorzien jou van al je wensen.

Online boekhouden? Laat alles over aan Van Tricht MKB!