Welke toeslagen zijn er en wat zijn de voorwaarden?

Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kun je een bijdrage in de kosten krijgen; een toeslag. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kun je tot wel 200% van je basissalaris verdienen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Je wilt weten of je recht hebt op toeslagen. Of je situatie is veranderd, waardoor je juist geen recht meer hebt op een bepaalde toeslag. In dit blog krijg je een toelichting over de verschillende toeslagen met de bijbehorende voorwaarden.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten premie zorgverzekering voor mensen met een (relatief) laag inkomen. Hoeveel zorgtoeslag je ongeveer ontvangt, bereken je met een proefberekening op de website van de Belastingdienst. De voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag zijn als volgt:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning
  • Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten voor mensen die in verhouding tot hun inkomen veel huur betalen. Hoe hoog deze toeslag is, hangt af van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en hoe je woont. Om huurtoeslag te krijgen, moet jij, (je partner) en medebewoners voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een huurcontract getekend en betaalt huur
  • Jij en je medebewoners staan ingeschreven bij de gemeente
  • Je (gezamenlijke) inkomen en vermogen zijn niet te hoog
  • Je huur is niet te hoog
  • Je woont in Nederland en hebt (samen met de medebewoners) een Nederlandse nationaliteit
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Er zijn een aantal bijzondere situaties, waarbij de regels van de huurtoeslag net iets anders zijn. Denk aan de volgende gevallen: je bent nog geen 18, je krijgt verzorging thuis, je hebt een groot huishouden, je bent gehandicapt en jonger dan 23 etc.

    Kindgebonden budget

    Heb je kinderen onder de 18 jaar? Dan kun je recht hebben op kindgebonden budget. Je krijgt dan een toeslag van de Belastingdienst, apart van de kinderbijslag. Je hebt recht op kindgebonden budget als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

    • Je hebt een of meer kinderen onder de 18 jaar
    • Je krijgt kinderbijslag
    • Je (gezamenlijke) inkomen en vermogen zijn niet te hoog
    • Je woont in Nederland en hebt de Nederlandse nationaliteit

    Hoe hoog jouw inkomen mag zijn, hangt af van de samenstelling van je gezin. Daarnaast kun je soms toch een kindgebonden budget krijgen als je geen kinderbijslag ontvangt. Ben je een alleenstaande ouder? Dan kun je meer kindgebonden budget krijgen. Verder gelden er aanvullende regels in sommige situaties.

    Kinderopvangtoeslag

    Kinderopvangtoeslag is de tegemoetkoming in de kosten van opvang van jonge kinderen. Het is bedoeld voor ouders die niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen, omdat ze bijvoorbeeld werken of een opleiding volgen. Je kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen voor je kinderen vanaf de geboorte t/m de basisschoolleeftijd.

    Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als jij en je kind op hetzelfde adres wonen én als jullie ingeschreven staan bij de gemeente. Een deel van de kosten van de opvang betaal je zelf; dit is verplicht. Met de kinderopvangtoeslag kun je het andere deel betalen.

    Hulp nodig?

    Kom je er zelf niet uit of heb je hulp nodig bij het aanvragen of stopzetten van toeslagen? Van Tricht MKB houdt graag het overzicht voor je bij en voorziet je van passend advies. Wij zijn ook gespecialiseerd in het indienen van bezwaar (als je het niet eens bent met een beslissing) en het voeren van beroepszaken tegen toeslagen.

    Heb je verder nog vragen, twijfels of opmerkingen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

    Toeslag aanvragen of stopzetten? Van Tricht MKB helpt je graag.