Hoe stel je een financieringsplan op?

Een onderneming starten, dat is tof! Maar er komen heel wat zaken bij kijken. En een daarvan is het opstellen van een zogenaamde financieringsplan. Hiermee breng je in kaart hoeveel geld je nodig hebt en bepaal je of je financiering nodig hebt.

Het opstellen van een correct en volledig financieringsplan kan ingewikkeld zijn. Hoe doe je dat precies? Wat komt er allemaal in zo’n plan te staan? En waarom is dit überhaupt zo belangrijk? In deze blog gaan we hier dieper op in. Laten we beginnen.

Het belang van een financieringsplan

Een financieringsplan is onmisbaar als je een onderneming wilt gaan starten. Je kunt dit plan zien als de basis van je bedrijf; het is jouw bedrijfsidee uitgewerkt in cijfers. Hiermee krijg je een beeld hoe je de financiën van je onderneming gaat aanpakken. Hoeveel geld heb je nodig om je zaak te starten? Wat zijn de verwachte opbrengsten? Wat zijn de eenmalige kosten? De vaste kosten? En de variabele kosten? De centrale vraag is eigenlijk: is je ondernemingsplan financieel haalbaar?

Een andere reden voor het opstellen van een financieringsplan is het aantrekken van investeerders. Veel ondernemers krijgen te maken met afwijzingen voor een financieringsaanvraag. Dit heeft vaak te maken met te grote risico’s voor de investeerder of onvoldoende interesse. Een goede voorbereiding van een financieringsaanvraag maakt echter het verschil, waarmee je de bank of andere investeerders kunt overtuigen om geld in je zaak te steken.

Wat staat er allemaal in een financieringsplan?

Een financieringsplan geeft inzicht in de uitgaven, verwachte inkomsten en de benodigde investeringen. Als je een onderneming start, zijn er immers vaak verschillende investeringen nodig. Denk aan transportmiddelen, voorraad, bedrijfspand, bedrijfsauto etc. Door dit allemaal duidelijk op papier te zetten, zie je de financiële haalbaarheid van je onderneming en kun je investeerders benaderen.

In een financieringsplan komen onder andere de volgende punten terug:

  • Investeringsplan: welke investeringen en bedrijfsmiddelen zijn nodig voor je onderneming?
  • Financieringsplan: hoe worden de investeringen gefinancierd? Met eigen vermogen of via een externe lening, zoals een krediet?
  • Exploitatieplan: wat is de verwachte omzet en kosten van je onderneming en wanneer kun je de investeringen terugverdienen?
  • Liquiditeitsplan: wat zijn de verwachte (maandelijkse) inkomsten en uitgaven?

Naast het opstellen van een realistische financieringsplan, is het ook van belang om dit goed te onderbouwen. Investeerders willen natuurlijk weten waar ze hun geld in steken en wat de risico’s allemaal zijn. Ze letten vooral op wie jij bent als ondernemer, wat voor type bedrijf je hebt en hoe duidelijk je plan is. De belangrijkste vraag van de investeerder is eigenlijk: hoe denk je de investering terug te betalen en binnen welk termijn?

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Nu weet je waarom een financieringsplan zo belangrijk is en wat er allemaal in moet staan. Echter is het opstellen van zo’n plan erg intensief en kan veel tijd vergen. Van Tricht MKB helpt je graag verder.

Wij bieden jou graag de ondersteuning met onze kennis, kunde en vaardigheid en zorgen voor een waterdicht financieel plan dat jouw kosten, inkomsten en financiële middelen overzichtelijk in kaart brengt. Als je jouw focus legt op jouw specialiteit, leggen wij de focus op onze specialiteit. Zo zorgen we samen voor een efficiënte samenwerking en bewandelen de weg naar succes.

Voor verdere vragen, twijfels of opmerkingen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij zijn een klantgericht bedrijf en helpen je graag op weg.

Jouw succes is ons succes!